Gezocht vrijwilligers voor event in het najaar

  • door

Wat is de bedoeling van het event?

De bedoeling is om het nagebouwde historische schip dat na de zomer in de Museumtuin staat, naar het Hof van Nederland te trekken door middel van menskracht. 

Het schip volgt een route waarin het gecontroleerd uit elkaar vallen in zeven stukken. De brokstukken die op straat achterblijven. De brokstukken zijn een groot onderdeel van het event, want ze worden later gebruikt om sculpturen van te maken. De sculpturen worden in 2022 teruggeplaatst op de route.

Waarom doen jullie dit?

Dit is een kunstproject van Edward Clydesdale Thomson. Hij is door de gemeente Dordrecht gevraagd om de route tussen verschillende musea in de stad op een originele manier te benadrukken. De kunstenaar heeft inspiratie gehaald uit de rijke historie van de stad met betrekking tot haar binnenvaart, rivieren en cultuur.

Wie kan er meehelpen het schip te trekken?

Iedereen kan meedoen. Je hoeft niet sterk of groot te zijn. Vooral aan het einde van de route, wanneer er niet veel meer van het schip over is zal het makkelijk te trekken zijn. Je trekt het schip altijd met een groep en vele handen maken licht werk. Dus iedereen is welkom, groot, klein, oud of jong.

Zoeken jullie een bepaalde doelgroep?

Nee, wij zouden juist zo’n divers mogelijke groep scheepstrekkers willen. Je komt bijvoorbeeld uit Dordrecht en omstreken en je hebt iets met de stad en haar historie. Je vindt het leuk om onderdeel te zijn van zoiets unieks als dit.

Kunnen we ook als groep, team, instelling of vereniging meedoen?

Ja dat kan en het is een leuke en makkelijke manier om bekendheid te geven aan jouw team! Meld je aan als team en we zorgen ervoor dat jullie als zodanig de geschiedenis in gaan.

Hoe wordt het schip precies getrokken?

Aan het schip wordt een dik touw geknoopt. Aan dat touw worden andere touwen gebonden die trekgordels vormen. De trekgordel kan je om je schouders hangen als een soort draagtas.

Wat moet ik precies doen als vrijwilliger?

Je gaat in teamverband het schip steeds een klein stukje van zijn plaats trekken. Dit doe je dus niet alleen. Je bent door middel van een trekgordel verbonden aan het schip.

Hoeveel tijd kost het?

Dat bepaal je zelf, maar waarschijnlijk minimaal een uur. Wij hopen dat de teams en vrijwilligers die meedoen de hele route blijven kijken en de andere teams gaan aanmoedigen.

Wat is een trekgordel?

Als een schip vroeger door ondiepe wateren moest, werd het getrokken door meerdere personen. Dit waren de scheepstrekkers, hier zaten ook vaak vrouwen en kinderen bij.

Beneden aan het schip maakte de schipper een touw vast. Het touw liep langs de bovenmast om het oeverriet niet te beschadigen. Het trektouw werd verbonden met de trekgordel. De scheepstrekker droeg de brede trekgordel (van leer, jute of gevlochten hennep) ter hoogte van de borst.

Wat gebeurt er met het schip tijdens het trekken?

Terwijl het schip getrokken wordt door jou en de anderen, zal het schuren en stoten én steeds een beetje uit elkaar vallen. Dit is ook zo bedoeld en zelfs van te voren uitgerekend. De brokstukken en de sporen die het schip zal achterlaten worden later door de kunstenaar gebruikt om sculpturen van te maken.

Ben ik / is mijn team verzekerd?

Ja, iedereen die zich aangemeld heeft als vrijwilliger, is automatisch verzekerd.

Is er een publiek en media aanwezig?

Langs de route is publiek aanwezig en er zal zeker media aanwezig zijn om verslag te doen van deze unieke gebeurtenis.

Kan ik supporters meenemen?

Natuurlijk!

Waar is de start en de finish?

De start is in de tuin van het Dordrechts Museum. Daar begint de reis van het schip. De finish is bij het Hof van Nederland.

Waar, wanneer en hoe laat begint het?

Zaterdag 9 oktober van 10.00 tot 17.00 uur (of tot wanneer het schip het eindpunt bereikt heeft).

Waar meld ik mij / mijn team op de dag zelf?

Op de dag zelf meld je je bij het vrijwilligersloket. Daar wordt je verder geholpen en krijg je verdere instructies.

Hoe kan ik / mijn team aanmelden als vrijwilliger(s)?

Stuur een mailtje naar manuela@rivierbootstad.nl

Hoe zit het met de corona-maatregelen?

Wij gaan er op dit moment vanuit dat het in het najaar veilig is voor iedereen om mee te doen aan dit event. Mocht dit anders uitpakken dan communiceren we dit van te voren.

Mijn vraag staat hier niet bij

Voor alle andere vragen, opmerkingen en suggesties kan je mailen met manuela@rivierbootstad.nl